top of page

Visie Toegankelijk Zaanstad krijgt vorm
Platform aan de Zaan 6 november 2017

Hoe moet Zaanstad er over 20 jaar uitzien qua toegankelijkheid?
 

Platform aan de Zaan organiseerde maandagavond 6 november een avond over een Zaanse samenleving waar iedereen alle kantoren, winkels, horeca en openbare gebouwen in kan komen. Nu is dat nog niet zo. Is het investeren in win-win? 

Nieuwbouw toegankelijk
Het werd iedereen duidelijk dat er nog te weinig is nagedacht over een 'Zaanstad toegankelijk voor iedereen'. En dat, terwijl er over twintig jaar veel meer ouderen en mensen in een rolstoel het straatbeeld zullen bepalen. Ook was iedereen het over eens dat in ieder geval nieuwbouw van openbare ruimtes, gebouwen en winkels toegankelijk moet zijn voor iedereen. Dat heeft tot nu toe nog te weinig aandacht gekregen. Het nieuwe centrum, het nieuwe ziekenhuis en het nieuwe stadhuis zijn daardoor slecht toegankelijk en dat zijn gemiste kansen. Bij bestaande panden is soms een makkelijke en goedkope aanpassing genoeg, andere gebouwen zullen ontoegankelijk blijven tot ze worden gerenoveerd of gesloopt.

 

 

 

 

 

Omslag
Met overzichtdenker Koos van Dijken keken we in de toekomst, en daar zagen we veel meer mondige ouderen en rolstoelrijders die ook mee willen doen in Zaanstad. Een groot deel actief, aan het werk (al dan niet vrijwilligerswerk), midden in de samenleving. Een ander deel met gezondheidsproblemen, met dementie, afhankelijk van zorg. Nu zo bouwen zodat het geschikt is voor iedereen bespaart geld, want aanpassingen later zijn veel duurder. Architect Babel: "Ik ben hier eigenlijk nog niet zo mee bezig geweest, maar we gaan hiermee aan de slag." Wethouder Jeroen Olthof: "Er is nog een hele slag te maken." Een hele goede opmerking van Mieke van der Beek: "In de communicatie is ook al winst te behalen, laat weten wat wel en niet toegankelijk is!" Hans Vrouwe: "We moeten het omdraaien. Normen die we hanteren in onze stad moeten we aanpassen aan de markt, geschikt voor ouderen en mensen met een beperking. Dan zijn deze ruimtes en gebouwen natuurlijk ook geschikt voor lopende mensen."

Zaanstad toegankelijk voor iedereen,

wat levert dat op?​

Quiz
De quiz werd gewonnen door groep drie, met Erik Schaap van Bureau Discriminatiezaken als woordvoerder. Erik deed de rolstoel challenge, maar weigerde de drempel van 12 cm te nemen. Dat leek hem niet veilig, terwijl dit de hoogte is van meerdere drempels bij winkels of horeca op de Gedempte Gracht. Met enige moeite lukte het hem over een drempel van 7 cm te komen. Vervolgens reed hij vrij makkelijk de rode loper op naar boven. Voor iemand met minder kracht is zo'n oprit trouwens wel een hele klus. Erik Schaap won hiermee twee kaartjes voor de voorstelling Zaanse Monologen in het Zaantheater (aanstaande zondag vertellen acht interessante Zaankanters hun verhaal, waaronder Funda Müjde >>).

​

Het panel bestond uit Funda Müjde (cabaretier en actrice), Koos van Dijken (overzichtdenker, Platform31), Esther van der Loos (paralympisch roeier) en Annemieke Goudsmit (VN-ambassadeur/Rolstoelrijders Zaandam). Moderator was Rob Smits (Platform aan de Zaan)

Werk

Werkgevers vinden het vaak 'gedoe' om iemand met een handicap aan te nemen. Ook al is deze gemotiveerde werknemer goed gekwalificeerd. Funda: "Als ik dan zeg, maar jullie weten toch wel dat ik in een rolstoel zit, dan willen ze me opeens niet meer voor een leuke klus. Dan kan ik wel zeggen dat het niet uitmaakt en smeken en pleiten dat het geen probleem is, maar dan vinden ze het 'gedoe'!" Werkgevers zijn bang voor meer kans op ziekte en uitval. Funda vulde aan: "Er zijn soms wel afspraken en aanpassingen nodig om mensen goed te laten werken, maar dat moet je ook doen bij 'gezonde' werknemers die bijvoorbeeld last hebben gehad van een burn-out of herstellen van een operatie.

​

Kennis

Ondernemers, horeca, beleidmakers, architecten, betrokkenen en geïnteresseerden dachten mee vanuit hun kennis en doelen over de financiële, sociale en maatschappelijke voordelen van een inclusieve samenleving. Aan de hand van stellingen en vragen kregen de aanwezigen ideeën om hiermee verder te kunnen werken aan een visie en een stappenplan voor een toegankelijk Zaanstad.  

 

Meedoen

Deze avond werd vanuit het perspectief van rolstoelrijders bekeken maar het betreft iedereen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Iedereen heeft of krijgt vroeg of laat wel iets. Deze mensen noemen we beperkt, maar het is juist onze leefomgeving die de beperkingen oplegt. Zaanse rolstoelrijders laten weten dat ze waardevol kunnen zijn voor de Zaanse samenleving. Ze willen werken, wonen, een opleiding kunnen volgen en actief meedoen. Ze hebben iets te bieden, maar worden vaak daarin belemmerd door onnodige fysieke obstakels. 

​

Verslag van Platform aan de Zaan

oproep inclusie 6 nov
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page