top of page

ANTWOORDEN                        Wil je meer antwoorden? Stel je vraag >>

  • Facebook Social Icon

Waarom zou je met een rolstoel buiten willen rijden? Als je niet kan lopen is een scootmobiel toch veiliger, sneller en handiger op straat?

Ja veiliger is het zeker. En veel minder vermoeiend wanneer de straat scheef loopt of vol kieren en gaten zit. Maar met een scootmobiel kun je nog minder winkels en restaurants in dan met een rolstoel. Ook is het een groot log apparaat met een grotere draaicirkel dan die van een rolstoel. Winkelen is dan niet prettig, zeker niet als het druk is. En bij vrienden even een kopje koffie drinken is niet mogelijk. Praktisch alle woonhuizen zijn niet scootmobiel-toegankelijk, wel rolstoeltoegankelijk. Ook geeft een rolstoel meer ondersteuning in de rug, waardoor het minder vermoeiend is dan een scootmobiel. Daarnaast is het ook prettig om in een rolstoel actief te werken aan je conditie en/of behendigheidstechniek in plaats van passief in een scootmobiel te rijden. Zie hiernaast een voorbeeldfilmpje uit Zwolle.

Waarom maak je je zo druk om rolstoelvriendelijkheid? Mensen willen je toch graag helpen wanneer dat nodig is? Wil of kun je geen hulp accepteren?

Mensen helpen graag, heb ik gemerkt. En dat is heel fijn. Maar het is niet prettig afhankelijk te zijn van die hulp. Dat je moet wachten of mensen moet aanspreken om een deur voor je open te doen. Of je te helpen bij een hoge drempel, trap of hoge drukknop. Dat gevoel van afhankelijkheid doet iets met je eigenwaarde. Wanneer je zelf kunt lopen, tijdelijk in een rolstoel zit of toch altijd wordt geduwd, realiseer je je vaak niet hoeveel energie, frustratie en onzekerheid het geeft om afhankelijk te zijn van de goedwillendheid van passerende onbekenden. Het betreft hier wel jouw hulpeloos en vaak overgevoelig lichaam, waarmee ze via de rolstoel sjorren, duwen of trekken. Het is meerdere keren voorgekomen dat mensen me onbedoeld pijn hebben gedaan of me zelfs hebben laten vallen. Het gevoel van onmacht en onvolwaardigheid is dan groot. En waarom moeten rolstoelrijders hiermee te maken hebben? Het kan niet langer 'gewoon' worden gevonden dat mensen in een rolstoel 'nu eenmaal niet overal zelfstandig naar binnen kunnen'. Rolstoelrijders hebben ook recht op een sociaal leven, om te participeren in de maatschappij. Zeker openbare gebouwen, ziekenhuizen en winkels moeten zelfstandig toegankelijk zijn voor rolstoelrijders. Dat is nu zelfs wettelijk verplicht per 1 januari 2017. Maar uiteindelijk is het toch vanzelfsprekend ook rolstoelrijders het respect en de mogelijkheden te geven om zich vrij te kunnen bewegen en ongehinderd te kunnen deelnemen? Er is een grote groep mensen met een dwarslaesie, amputatie of ziekte die in een rolstoel zelfstandig hun leven willen behouden. Bij herinrichting en nieuwbouw is het van belang het perspectief van deze rolstoelrijders mee te nemen. Bij bestaande hindernissen ligt er soms een makkelijke oplossing voor de hand.

​

Wanneer is een restaurant rolstoelvriendelijk?

Er zijn vele restaurant met hoge stoepjes of ontoegankelijke toiletten die zichzelf toch rolstoelvriendelijk noemen. De definitie van rolstoelvriendelijk varieert. In het stappenplan van Rolstoelrijders Zaandam wordt hier ook aandacht aan gegeven. Gemeente Zaanstad zal uiteindelijk bepalen waar 'rolstoelvriendelijk' in Zaandam aan moet voldoen.

Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van rolstoelen?

Het zal niet lang meer duren voordat de robotics de rolstoel voor een groot deel kan vervangen. Lees meer >> 

Welke andere intitiatieven zijn er om Zaandam rolstoelvriendelijker te maken?

Er zijn al heel wat initiatieven geweest in de afgelopen jaren. Helaas zijn ze vrij onzichtbaar gebleven (Drempels weg, Ongehinderd). Graag zou ik alle initiatieven verenigen.

​


Wat is rolstoelvriendelijk? Aardig zijn voor mensen in een rolstoel?

Behulpzaam zijn?

Nee, het betekent dat ook rolstoelrijders zich zelfstandig moeten kunnen verplaatsen in openbare gelegenheden, winkels en in het openbaar vervoer. Het woord 'zelfstandig' wordt vaak over het hoofd gezien. Toch is het juist heel belangrijk dat rolstoelrijders niet afhankelijk moeten zijn van hulp om bijvoorbeeld een deur open te krijgen van een winkel of ziekenhuis. Trapjes of hoge drempels zijn natuurlijk helemaal onvriendelijk. 'Verboden voor invaliden'? 

Het klinkt zo logisch, dat ook invalide mensen zich goed en zelfstandig moeten kunnen verplaatsen, dat zelfstandige rolstoelrijders overal naar toe moeten kunnen, naar binnen kunnen gaan en mee kunnen doen als ze dat willen. Ook alleen, zonder begeleider of hulp. Helaas is hiervoor nog niet voldoende begrip, de meeste mensen denken hier niet bij na. 'We helpen toch gewoon even', zeggen ze dan. Mensen zijn welwillend, maar het vereist een mentale omschakeling te realiseren dat mensen in een rolstoel (of met een andere beperking) niet mogen worden gehinderd in hun vrijheid van keuze en beweging. Per januari 2017 is de overheid zelfs verplicht aan toegankelijkheid te werken. Rolstoelrijders Zaandam zet zich in voor meer bewustwording, inzicht en begrip. Vandaar de actie 'Rolstoelzitten' van vandaag. De komende weken start Rolstoelrijders met het testen van onder andere het openbaar vervoer, winkelcentra, de openbare wegen, bioscopen, fitness centra, restaurants en openbare gebouwen op rolstoelvriendelijkheid.

 

'Je kunt zomaar een keer ongelukkig vallen en in een rolstoel belanden.

Dat gebeurt vaker dan je denkt en het kan jou ook overkomen.'

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page