NIEUWS
OP TWITTER de laatste tweets
27-07-'19 NHD: Zaans ziekenhuis nog steeds niet goed bereikbaar >>
Vandaag in het NHD een artikel over Rolstoelrijders Zaandam die een afzetmogelijkheid vraagt bij het ZMC (kiss&ride), parkeergelegenheid voor invalidenbusjes en tenminste één groot genoeg invalidentoilet.
17-07-'19 Liften stadshart Zaandam te vaak stuk >>
Rolstoelrijders Zaandam wil nu zelf (feestelijk) gaan posten om vandalen op hun gedrag aan te spreken.
14-08-'18 Tweede toegankelijkheidstest Pennemes
Een nacontrole bij verzorgingshuis Pennemes leverde nog een aantal aandachtspunten op.
25-06-'18 Rolstoelrijders Zaandam stapt in bij Burgerplatform >>
06-11-'17 Visie Toegankelijk Zaanstad krijgt vorm >>
Hoe moet Zaanstad er over 20 jaar uitzien qua toegankelijkheid? Goede input voor een visie toegankelijk Zaanstad, tijdens interessante avond bij Platform aan de Zaan. In ieder geval nu wel bij nieuwbouw zorgen dat openbare gebouwen en winkels toegankelijk zijn voor iedereen.
01-10-'17 Platform a/d Zaan organiseert avond over inclusie >>
Veel mensen met een handicap willen actief deelnemen aan de maatschappij, willen en kunnen een bijdrage leveren, maar worden daarin beperkt door ontoegankelijke obstakels. Maar een inclusieve samenleving kost moeite en geld, wat levert het ons op? Kom kijken, lachen en brainstormen onder leiding van een interessant panel, maandagavond 6 november in de Fabriek (Zaandam) vanaf 20 uur.
01-08-'17 Wijkteam en leverancier bepalen kwaliteit zorg >>
Het lange wachten (maanden) op hulpmiddelen zoals een geschikte rolstoel, de slechte communicatie en de vaak 'net niet'-oplossingen leiden tot veel verdriet, extra klachten, frustratie, stress en achteruitgang. Wijkteam en ook leverancier op de stoel van de dokter.
17-07-'17 Stadhuis getest op toegankelijkheid - Testrapport >>
Rolstoelrijders Zaandam testte het mooie stadhuis van Zaandam. Architect Sjoerd Soeters en wethouder Rita Visscher keken mee.
22-06-'17 Bespreken VN-projectgroep in ZaanBeraad >>
Bij nieuwbouw, nieuwe organisaties en andere nieuwe ontwikkelingen moet beter aan o.a rolstoelrijders worden gedacht. Ook andere groepen staan nog te vaak buiten spel. Zoals slechthorenden, slechtzienden, mensen met autisme of mensen die gewoon anders zijn. Er is geen excuus of reden meer om deze groepen niet te consulteren bij nieuwe plannen of ontwikkelingen.
06-06-'17 Zaantheater en Pathé doen aanpassingen >>
Het Zaantheater past in de Forbozaal twee stoelen aan, zodat rolstoelrijders naast hun partner of vriend(in) kunnen zitten in plaats van alleen voor de eerste rij. Bioscoop Pathé zorgt voor twee zitplekken voor rolstoelrijders op de tweede rij, maakt de achterom-entree voor rolstoelrijders mooi en past het invalidentoilet aan.
18-05-'17 Huisartsenpraktijken, tandartsen en fysio's >>
Veel praktijken van huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten zijn niet toegankelijk voor rolstoelrijders. Welke zijn wel rolstoelvriendelijk? Rolstoelrijders Zaandam onderzoekt de praktijken in Zaandam.
08-05-'17 Stadshart Zaandam werkt aan rolstoelvriendelijkheid >>
Vandaag sprak Rolstoelrijders Zaandam met Frans Wittenberg (voorzitter Stichting Binnenstadsmanagement) en Petra Lindenborn (wijkmanager Centrum) over een plan van aanpak om de binnenstad rolstoelvriendelijker te maken.
21-04-'17 Rolstoelrijders gaan naar Den Haag >>
De Commissie Wonen en Rijksdienst heeft per brief laten weten dat het verzoek van Rolstoelrijders Zaandam om aanpassing voorschriften bouw invalidentoilet is behandeld. Dit verzoek kan nu aan de orde komen in het Algemeen Overleg Bouwregelgeving. We mogen hierbij aanwezig zijn.
17-04-'17 Hoe rolstoelvriendelijk is de Pathébioscoop in Zaandam? >>
Rolstoelrijders Zaandam heeft de directie van Pathé uitgenodigd om in onze lege rolstoel mee te rollen in de bioscoop en een film vanuit de rolstoel mee te kijken in Pathé Zaandam. Heel sportief heeft de directie de uitnodiging aangenomen. Wat zijn de bevindingen?
14-04-'17 Hoe is het AOV voor gehandicapten en ouderen?
Er wordt veel geklaagd over het aanvullend openbaar vervoer (BIOS/regiotaxi). Rolstoelrijders Zaandam helpt klachten te inventariseren.
12-04-'17 Forbozaal in Zaantheater niet rolstoelvriendelijk >>
Rolstoelrijders zitten vóór hun betaalde stoel in de Forbozaal. Daardoor zitten ze schuin voor hun partner of vriend(in). Niet prettig, geen inclusie.
30-03-'17 Uitvoering VN-verdrag: plan van aanpak is nu klaar >>
Ook voor de gemeente Zaanstad zijn duidelijke doelen en deadlines gesteld.
24-03-'17 Raadsleden en ambtenaren onderzoeken >>
Rolstoelrijders Zaandam stelde vragen aan raadsleden en wethouders van Zaanstad. Komt er een apart meldpunt voor burgers met toegankelijkheids-problemen? Heeft de gemeente inderdaad 'de kiss and drive' van het nieuwe ziekenhuis geweigerd? Geeft afdeling vergunningen nu ook toegankelijkheidsadvies bij nieuwbouw?
22-03-'17 Zaans Medisch Centrum erkent alle punten testrapport >>
Het ZMC gaat met het testrapport van Rolstoelrijders Zaandam aan de slag. Rolstoelrijders spreekt morgen met raadsleden. Hoe kan nieuwbouw wel meteen rolstoelvriendelijk worden gebouwd?
19-03-'17 'Hoe communiceer ik met iemand in een rolstoel' >>
Workshop ook in het bedrijfsleven aan te bevelen.
14-03-'17 Zijn buslijnen in Zaandam rolstoelvriendelijk? >>
Buslijn 69 (Schipbeek naar Gedempte Gracht en terug) vandaag getest, een aantal andere lijnen worden in de loop van deze week getest.
14-03-'17 Nieuwe eisen invalidetoiletten noodzakelijk >>
Rolstoelrijders Zaandam verzocht de Tweede Kamer de verouderde bouweisen voor een invalidetoilet aan te passen. Dit verzoek komt de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst aan de orde (dinsdag 4 april).
09-03-'17 Raad nodigt Rolstoelrijders Zaandam uit >>
Drie rolstoelrijders vertellen de Raad op 23 maart over de beweegredenen, acties en bevindingen van Rolstoelrijders Zaandam.
06-03-'17 Eerste test: Zaans Medisch Centrum >>
Testteam Rolstoelrijders Zaandam hartelijk ontvangen in het nieuwe ziekenhuis door dhr. W. van der Kam (voorzitter Raad van Bestuur), Jolande van der Walle (communicatie) en Hannelore Schouten.
01-03-'17 Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener >>
Zaandam rolstoelvriendelijk? Het winkelend publiek kreeg de kans het hart van Zaandam vanuit het perspectief van een rolstoelrijder te bekijken en zelf te oordelen. Binnen een uur riepen 24 mensen in een rolstoel de gemeente op de rolstoelvriendelijkheid van Zaandam te verbeteren.
24-02-'17 Rolstoelzitten op de Gedempte Gracht >>
Zaandam rolstoelvriendelijk? Kom rolstoelzitten op 1 maart tussen 15.00 en 16.00 uur. Ervaar het hart van Zaandam vanuit het perspectief van een rolstoelrijder en oordeel zelf.
22-02-'17 Rolstoelrijders Zaandam krijgt veel vragen >>
Aanmeldingen, vragen, klachten en steunbetuigingen druppelen gestaag binnen. Antwoorden op veelgestelde vragen zijn hier te lezen.
13-02-'17 RTV-NH filmde proeftest van het testteam >>
Zaandam nog verre van rolstoelvriendelijk: "Vreselijk dat nog niet alles geregeld is".
13-02-'17 Radio NH Lunchroom (radio) over Zaandam >>
Het centrum van Zaandam vol drempels en te steile loopplanken.
Rolstoelrijders Zaandam gaat actie ondernemen.
11-02-'17 Pascha, Jerry en Eric van Zaanradio mee in een rolstoel >>
Om 17.00 uur wachtte Wethouder Leny Vissers-Koopman van Openbare ruimte de rolstoelrijders op en luisterde naar de bevindingen.
04-02-'17 Weekend Ochtend Show van Zaanradio >>
Oproep rolstoelrijders om te onderzoeken hoe rolstoelvriendelijk Zaandam is. Radiomannen uitgedaagd een keertje in een rolstoel mee te gaan.
02-02-'17 Rolstoelrijders Zaandam start 1 maart 2017 - OPROEP >>
Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam (ZRT) onderzoekt per 1 maart 2017 waar toegankelijkheidsproblemen in Zaandam precies liggen.
31-01-'17 Nieuwe regels verdrag VN nog niet door in Zaandam >>
Zaandam heeft nog geen actieplan om nieuwe regels door te voeren.
30-01-'17 Campagne Meedoen met een handicap >>
Overheid: 'Ook invalide mensen moeten overal aan mee kunnen doen en zich goed en zelfstandig kunnen verplaatsen'.
Storingen en problemen aanvullend openbaar vervoer (AOV)
Wie heeft klachten over Bios, het aanvullend openbaar vervoer/regiotaxi? We willen weten hoe (of) dit door Bios goed is afgehandeld.
Graag melden op de onafhankelijke website Meldingen AOV Zaanstreek >>
Vacatures voor rolstoelrijders
Vacatures voor mensen met een beperking/handicap zijn niet te vinden op internet en doelgroepenregister faalt. Een landelijke website met geschikte vacatures zou helpen; er zijn veel mensen met een handicap of beperking die graag (aangepast) willen en kunnen werken. Waar staan de vacatures voor Zaanstad? Het is de fout om deze vacatures alleen zichtbaar te maken via een doelgroepenregister, zo bereik je maar een klein deel van je doelgroep. Dit artikel is pijnlijk en onjuist.
06-11-'17
Visie Toegankelijk Zaanstad krijgt vorm
Tijdens de avond met Platform aan de Zaan is een groter draagvlak gecreëerd om in ieder geval bij nieuwbouw te zorgen dat openbare gebouwen en winkels toegankelijk zijn voor iedereen. Lees het verslag >>
01-08-'17
Wijkteams en leverancier bepalen kwaliteit zorg
Het lange wachten (soms maanden) op hulpmiddelen, slechte communicatie, oud materiaal en de vaak 'net niet'-oplossingen leiden tot veel frustratie, stress, verdriet, extra klachten en achteruitgang. Wijkteams en zelfs de leverancier zitten op de stoel van de dokter.
Angst
Rolstoelrijders Zaandam heeft de afgelopen tijd veel schrijnende verhalen binnengekregen over mensen die ten einde raad zijn. Ze wachten maandenlang op hulpmiddelen. Wanneer ze deze eindelijk krijgen mankeert er van alles aan of is het totaal niet geschikt. Meestal betreft dit chronisch zieken of mensen waarvan de prognose is dat ze zullen verslechteren. Deze mensen zijn bang om de verstandhouding met het sociaal wijkteam of met leverancier Meyra op het spel te zetten. Ze verwachten namelijk meer hulp van het wijkteam en Meyra nodig te hebben in de komende jaren. Zijn deze hulpbehoevende mensen inderdaad overgeleverd aan willekeur en een gun-factor? De angst zit er wel goed in. Daarnaast communiceren de drie partijen gemeente, sociale wijkteams en leverancier Meyra slecht met elkaar en met de aanvrager, waardoor een wirwar van reacties en toezeggingen de situatie alleen maar frustrerender maakt.
Geïntimideerd
De klachten zijn vaak dezelfde. Na een lang traject met verschillende partijen voelen aanvragers van hulpmiddelen of van een aangepaste woning zich geïntimideerd en aangetast in hun waardigheid. Ze hebben allerlei lichamelijke vertrouwelijkheden moeten delen met vreemden (staat dan ook zwart op wit) en ook financieel zijn ze met de billen bloot gegaan. Ze zijn het overzicht kwijt, wie bepaalt nou wat? De leverancier wil binnen budget blijven en bepaalt uiteindelijk 'wat redelijk is', ongeacht een rapport van een dokter of ergotherapeut. Je moet dan wel sterk in je schoenen staan om daar effectief tegenin te gaan. Vaak wordt er gesproken over onzekerheid, over de wachttijd, afspraken worden niet nagekomen, bellen of mailen heeft geen zin. Terwijl de nood hoog is en elke dag onzekerheid als een kwelling voelt.
Oneerlijk
Annemieke Goudsmit: "Wat mij hierbij zo raakt is dat het zo oneerlijk is, dat mensen die afhankelijk zijn van hulp deze hulp niet krijgen. Terwijl ze dat wel is beloofd. Terwijl er mensen in dienst van de gemeente zijn aangesteld om deze hulp wel te bieden, binnen alle redelijkheid. Terwijl ze er recht op hebben. Het zou niet moeten worden gezien als een gunst, maar zo voelt het nu wel voor veel van deze mensen." Ook is er kritiek op leverancier Meyra. "Het lijkt wel of mensen zonder empathie op een WMO/Meyra-plek worden gezet om de kosten zo laag mogelijk te houden. Mensen onteren (ze moeten helemaal met 'de billen bloot'), ontmoedigen (niet of onvolledig reageren op mails en telefoontjes) en afschepen met halfbakken oplossingen. Dit is helaas niet overdreven, het gebeurt. Het is niet fair, hier in Zaanstad moeten we anders omgaan met onze ouderen en mensen met een ziekte of handicap."
Adviezen
Vijf adviezen bij het aanvragen van hulpmiddelen zoals een rolstoel of een aangepaste woning via de gemeente:
- Doe alles via de email of neem telefoongesprekken op (particulieren mogen dit zonder vooraf te moeten melden, zie jurisprudentie).
- Alle mails steeds achter elkaar plakken zodat alle info bij elkaar blijft
- Vraag regelmatig updates per email, brieven ook per mail laten sturen.
- Houd het zakelijk, geen emoties, sarcasme of overbodige informatie.
- Als bij een aanvraag het langer dan 6 weken duurt voordat je duidelijkheid hebt, stel de gemeente dan in gebreke (formulier staat op internet).
Verbetering
Volgens een medewerker van een Zaans Sociaal Wijkteam is er al overleg met mensen uit de doelgroep, in het kader van inclusie. Het zou raadzaam zijn deze groep vaker te consulteren en ook iemand van Rolstoelrijders Zaandam hierbij te betrekken.
17-07-'17
Stadhuis getest op toegankelijkheid
Rolstoelrijders Zaandam testte begin deze maand het stadhuis van Zaandam. Architect Sjoerd Soeters, wethouder Rita Visscher en Emmy Bootsman (afdeling facilitaire zaken) keken mee met de test van Rolstoelrijders Zaandam, om vanuit het perspectief van rolstoelrijders te zien wat er nog niet in orde is. Het testrapport is nu klaar. Met deze toegankelijkheidstest wil Rolstoelrijders Zaandam vooral bewustwording creëren, zodat er bij nieuwbouw nog beter wordt ingezet op toegankelijkheid voor iedereen.
Testrapport
Het stadhuis voldeed bij de oplevering in 2011 aan de toen geldende bouwvoorschriften. Toch bleek het stadhuis niet geheel toegankelijk. Sindsdien zijn al diverse problemen opgelost waardoor het stadhuis beter toegankelijk werd voor mindervalide ambtenaren en bezoekers. Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam noteerde afgelopen 5 juli de resterende problemen of hindernissen:
- De helling voor de hoofdingang van het stadhuis is te steil voor mensen die slecht ter been zijn of zelfstandig in een rolstoel rollen. Dat er een iets minder steile 'omweg' is, is niet duidelijk en niet praktisch.
- Voor de ronding van de draaideuringang is een rooster geplaatst, dan is er daarna nog een drempel. Omdat dit vanaf een helling moet worden 'genomen' is dit voor rolstoelrijders met kleinere voorwielen een 'extra hup', daarna moet het gewicht van rolstoel plus persoon nog over de drempel worden geduwd vanuit een schuine situatie. Dat is lastig en zou niet nodig moeten zijn. (Mensen die dit overdreven vinden vraag ik zich te melden voor onze blinden- en rolstoeltest, zodat ze zelf kunnen ervaren.)
- De blindengeleidentegels lopen niet door tot aan de ingang.
- De drempel in de deuropening die opent via de rode knop is te hoog, deze moet weg (onnodig).
- De balie van de receptie is te hoog (zie foto hiernaast), er zou ook een laag gedeelte moeten zijn waar de rolstoel onder kan rijden of waar mensen op een stoel kunnen zitten (bescherming glas is dan blijkbaar noodzakelijk).
- De schermen van de aanmeldzuilen staan te hoog, niet te lezen vanuit een rolstoel.
- Deur invalidentoilet niet in orde, handensteun bij toilet niet makkelijk naar beneden.
- Deur raadzaal zou elektrisch open moeten kunnen gaan.
- De lift naar de raadzaal is te klein. Een rolstoel met fietsondersteuning past er helemaal niet in. Meerdere rolstoelen tegelijkertijd is niet mogelijk.
- Kruk in pasfotohokje staat vast, rolstoel kan er niet in.
- De lift vanaf de buitenkant van het stadhuis naar het busstation is te klein en heeft een lastige drempel.
- Invalidenparkeerplekken te ver weg (binnenkort een nieuwe situatie).
Heel jammer is ook dat een groot gedeelte van de winkels vanaf het stadhuis naar beneden rolstoelontoegankelijk zijn vanwege een hoge opstap (rolstoelrijders kunnen dan alleen met hulp naar binnen).
Pluspunten
- Het personeel in het stadhuis is zeer vriendelijk en hulpvaardig.
- Het is een prachtig gebouw, prettige ruimtes, kleuren en sfeer.
- Het wordt belangrijk gevonden dat iedereen zich welkom voelt.
Bekijk de filmpjes hieronder of op YouTube >>
Ron Koppies, Emmy Bootsman, Rita Visscher, A. Goudsmit, Jasper van Vliet.
Architect Sjoerd Soeters: "Geef aan waar problemen zijn en dan gaan we het oplossen. Spoor vergissingen op!"
Ruw filmmateriaal (amateurfilmpjes)
Sjoerd Soeters
Sjoerd Soeters
Van lift naar ingang
fotohokje
Annemieke drempeltjes
06-06-'17
Zaantheater en Pathé doen aanpassingen
Het Zaantheater past in de Forbozaal twee stoelen aan, zodat rolstoelrijders naast hun partner of vriend(in) kunnen zitten in plaats van alleen voor de eerste rij. Bioscoop Pathé zorgt voor twee zitplekken voor rolstoelrijders op de tweede rij, maakt de achterom-entree voor rolstoelrijders mooi en past het invalidentoilet aan.
Succes
Na de eerdere testen van het Zaantheater waarbij Rolstoelrijders Zaandam heeft aangegeven dat het onnodig en niet langer toelaatbaar is om rolstoelrijders 'aan de zijlijn' te laten meekijken, heeft de directie toegezegd twee stoelen demontabel te maken. Indien nodig kunnen deze stoelen worden weggehaald, zodat een rolstoelrijder in de rij kan zitten, in plaats van voor de eerste rij. Ook Pathé heeft het testteam van Rolstoelrijders Zaandam heel prettig ontvangen en zorgt nu voor twee rolstoelrijderszitplekken op de tweede rij van elke zaal.
18-05-'17
Huisartsen, tandartsen en fysio's
Veel praktijken van huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten zijn niet toegankelijk voor rolstoelrijders. Welke zijn wel rolstoelvriendelijk?
Testen
In de komende weken gaat Rolstoelrijders Zaandam in kaart brengen welke praktijken rolstoelvriendelijk zijn. Daarbij is van belang:
- dat de entree bij de voordeur geen hoge drempel of plateau heeft
- dat de deur makkelijk te openen is (geen dranger)
- dat er ook een geschikte lift beschikbaar is als er een trap is
- dat de balie ook een laag gedeelte heeft of in ieder geval een knopje/bel (niet hoger dan 1,5 m) om aandacht te kunnen trekken
- dat de wachtruimte toegankelijk is voor rolstoelrijders (ook elektrische rolstoelen moeten hier naar binnen kunnen en plek hebben)
- dat er een invalidentoilet aanwezig is met een schuifdeur, elektrische deur of handgreep aan de deur
- dat eventuele koffiemachine of watervoorziening vanuit de rolstoel is te bedienen
Resultaten
Welke praktijken rolstoelvriendelijk zijn staan binnenkort op deze website.
Foto: Huisartsenpost ZaandamOost - "Na een tijdje zwaaien heb ik met een dienblaadje tegen het raam getikt, toen zagen ze me pas."
08-05-'17
Stadshart Zaandam werkt aan rolstoelvriendelijkheid
Vandaag sprak Rolstoelrijders Zaandam met Frans Wittenberg (voorzitter Stichting Binnenstadsmanagement) en Petra Lindenborn (wijkmanager Centrum) over een plan van aanpak om de binnenstad rolstoelvriendelijker te maken.
Succes
Het toegankelijk maken van de binnenstad gaat van start. Het zal wel flink wat tijd kosten om de meeste winkels rolstoelvriendelijk te maken. Winkels zoals Steps zijn een uitdaging. Het plan is nu om eerst te beginnen met winkels waar een oplossing makkelijk te realiseren is.
Bewustwording
Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam heeft al vanaf de start op 1 maart 2017 gewezen op de ontoegankelijkheid van vele winkels in het nieuwe winkelcentrum van Zaandam. De rolstoelrijders van Rolstoelrijders Zaandam zijn vasthoudend in hun missie om Zaandam toegankelijk te maken en meer begrip te creëren voor mensen die zich moeten verplaatsen in een rolstoel.
Onwelkom
Dit is een selectie van de foto's van de winkels op de Gedempte Gracht waar rolstoelrijders niet zelfstandig naar binnen kunnen. Vaak begrijpen mensen niet dat een drempel een onneembare hindernis kan zijn, of denken ze dat een (veel te steile) helling voldoet. Een helling met daarachter weer een drempel (zoals de foto hierboven) is ook een onmogelijke hindernis voor zelfstandig rijdende rolstoelers. Ook begrijpen sommige mensen niet dat het heel vervelend is om geholpen te moeten worden om ergens naar binnen te gaan. Dat voelt onprettig en onwelkom voor veel van de mensen die zelfstandig in een rolstoel rijden. Hoe lief ook bedoeld, het zou niet nodig moeten zijn te wachten op iemand die aanbiedt te helpen, of om hulp te moeten vragen.
Gedempte Gracht: vele winkels ontoegankelijk voor rolstoelrijders.
21-04-'17
Rolstoelrijders gaan naar Den Haag
De Commissie Wonen en Rijksdienst heeft per brief laten weten dat het verzoek van Rolstoelrijders Zaandam om aanpassing voorschriften bouw invalidentoilet is behandeld. Dit verzoek kan nu aan de orde komen in Algemeen Overleg Bouwregelgeving.
Advies
Uiteraard gaan een aantal rolstoelrijders van Rolstoelrijders Zaandam naar Den Haag om dit overleg bij te wonen. Ook betrokken ambtenaren en raadsleden zouden we graag mee willen hebben om de urgentie van het verzoek te benadrukken. Verder is het van belang z.s.m. een gedegen bouwvoorstel met de juiste afmetingen en voorwaarden voor een invalidentoilet in te sturen, zodat deze ook meegenomen kan worden in dit overleg. Advies welkom.
17-04-'17
Hoe rolstoelvriendelijk is de Pathé-bioscoop in Zaandam?
Rolstoelrijders Zaandam heeft de directie van Pathé uitgenodigd om in onze lege rolstoel mee te rollen in de bioscoop en een film vanuit de rolstoel mee te kijken in Pathé Zaandam. Heel sportief heeft de directie de uitnodiging aangenomen.
Perspectie
Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam is hartelijk ontvangen in de Zaanse Pathé-bioscoop door Walter van de Beek (Business Manager Pathé) en Johanna Quist (Manager Service). Walter nam plaats in de lege rolstoel en toerde met de rolstoelrijders door de gangen, nam de lift en bekeek de zalen vanuit het perspectief van een rolstoelrijder.
Aanpassingen
Het was geen verrassing voor Walter, hij wist al van de problemen die rolstoelrijders ondervinden in Pathé Zaandam. De lift is klein, via onvriendelijke gangen rijden rolstoelrijders naar de voorkant van de zaal en het is alleen mogelijk op (indien mogelijk) of voor de stoelen van de eerste rij te zitten. Van de Beek: "Het gebouw is ook al wat ouder en we hebben het overgenomen. Onze nieuwe bioscopen zijn rolstoelvriendelijk, daar komen de mensen bovenaan de zaal binnen. Mensen in een rolstoel hebben dan wel een mooie plek."
Doel
Wat wil Rolstoelrijders Zaandam met dit bezoek aan Pathé Zaandam bereiken? Annemieke Goudsmit: "We willen dat Pathé erkent dat de huidige situatie niet rolstoelvriendelijk is en dat Pathé begrip toont voor het feit dat rolstoelrijders zich gehinderd voelen en zo niet met hun familie of vrienden mee naar de film kunnen. We willen dat Pathé bij verbouw en bij nieuwbouw nadenkt over toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Misschien is aanpassing toch mogelijk. Walter van de Beek heeft aangegeven daar nog eens met ons naar te willen kijken. We vinden het niet meer dan redelijk dat rolstoelrijders korting of gratis kaartjes krijgen in Pathé-bioscopen waar rolstoelrijders alleen op of voor de eerste rij kunnen zitten." Walter wilde over de korting of gratis kaartjes nog geen toezegging doen. Hij gaat dit bespreken met het hoofdkantoor.
Film
Voor Joke Andree van het teststeam was het meteen al duidelijk dat de film zo niet bekeken kon worden. Uiteindelijk bleven alleen rolstoelrijders Jasper van Vliet, Ron Koppies en Annemieke Goudsmit over om de film te bekijken. Het scherm te dichtbij, onscherpe beelden en tekst, al na een aantal minuten zijn ook deze rolstoelrijders vertrokken. Ron omdat ze begonnen te zingen in de film (Beauty and the beast), Annemieke vanwege pijn in haar nek en beginnende hoofdpijn en Jasper omdat hij de beelden niet kon bekijken omdat het scherm te dichtbij stond.
Vervolg
Binnenkort kijkt Rolstoelrijders Zaandam met Walter van de Beek naar mogelijke aanpassingen om rolstoelrijders op het eerste plateau te krijgen. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van trapliften kunnen misschien worden ingezet.
12-04-'17
Forbozaal in Zaantheater niet rolstoelvriendelijk
'Het kan nu eenmaal niet anders', is niet langer acceptabel
In de meeste zalen van het Zaantheater kunnen rolstoelrijders prettig zitten. Alleen de Forbozaal is een probleem. Rolstoelrijders zitten vóór hun betaalde stoel. Daardoor zitten ze schuin voor hun partner of vriend(in). Niet prettig, geen inclusie.
Omslag
Er is een mentale omslag gaande bij rolstoelrijders, bij de overheid en langzaam aan ook bij architecten, ondernemers en instellingen. Nu sinds januari van dit jaar de VN-regels moeten worden nageleefd (toegankelijkheid en inclusie voor iedereen) krijgen ook ondernemers en instellingen meer inzicht in wat inclusie eigenlijk betekent. Steeds meer rolstoelrijders gaan er op uit en verwachten dat ze niet meer alleen aan de zijlijn mogen meekijken, maar dat ze mee kunnen doen. Toch zijn er ook nog steeds veel rolstoelrijders die zich bezwaard voelen wanneer er extra moeite voor ze moet worden gedaan. Deze mensen klagen niet, ondanks de ongemakken en de pijn van het letterlijk 'aan de kant te worden gezet'. Maar de gedachte 'het kan nu eenmaal niet anders', is achterhaald. De omslag is niet meer te stoppen en rolstoelrijders eisen hun plek in de samenleving. Dit is nieuw en verwarrend voor veel mensen. De meeste rolstoelrijders waren over het algemeen zo lekker gedwee en wilden geen gedoe of bleven thuis. Sorry mensen, no more!
Forbozaal
Mensen vinden het heerlijk om naar het Zaantheater te gaan. De uitstraling van het gebouw is warm, het personeel is vriendelijk en voorkomend en de voorstellingen zijn divers. Voor rolstoelrijders ging het mis toen het Zaantheater in de Forbozaal nieuwe stoelen liet plaatsen. Er is toen niet gedacht aan rolstoelrijders. In de oude situatie konden stoelen worden weggehaald, zodat rolstoelrijders ook in de rij kon plaatsnemen. Nu kunnen de stoelen niet meer worden verplaatst, waardoor rolstoelrijders gedwongen voor de eerste rij aan een zijkant moeten staan (zie foto's). Rolstoelrijders met een lage, smalle rolstoel kunnen ook voor alle andere stoelen op de eerste rij staan. Dan is het niet mogelijk schuin te zitten (dus minder contact met partner of vriend(in), maar dan is het zicht wel prachtig. Steeds meer mensen raken afhankelijk van een elektrische rolstoel, deze rolstoelen zijn breder en hoger. De rolstoelrijders met een elektrische of brede rolstoel kunnen nu alleen vanaf de zijlijn meekijken. Dat moet anders. In de Forbozaal moeten rolstoelrijders zich prettig en welkom voelen. Ook de rolstoelrijders in een grote of elektrische rolstoel.
Harmonica
Op woensdagavond 12 april bekeek Rolstoelrijders Zaandam de situatie in de Forbozaal met Kim Muller van het Zaantheater. Wat is er mogelijk om rolstoelrijders toch tussen het publiek te plaatsen? Aangezien de stoelen aan elkaar vastzitten en als een soort harmonica kunnen worden ingeklapt, is het nu niet mogelijk een stoel los te maken. Kim zal de technische dienst van het Zaantheater vragen of het mogelijk is aan beide kanten een stoel los te maken, zodat deze kan worden weggehaald voor een rolstoelrijder, indien nodig.
Invalidenparkeerplekken
Twee van de vier invalidenparkeerplekken voor het Zaantheater zijn 'ingepikt' door het nabijgelegen politiebureau. Nu zijn er nog maar twee plekken over, dit is veel te weinig. Rolstoelrijders met een aangepaste bus kunnen niet in de parkeergarage staan, deze busjes zijn te hoog voor de parkeergarage. Maar de twee invalidenparkeerplekken voor het theater zijn vaak bezet. Ook mensen met een invalidenparkeerkaart die bijvoorbeeld op de Dam gaan eten, parkeren hun auto voor het gemak voor het Zaantheater. Rolstoelrijders Zaandam wil nu om de tafel met de gemeente (politie) en met de directie van het Zaantheater om te onderzoeken of het mogelijk is de twee invaliden-parkeerplekken terug te krijgen voor bezoekers van het theater.
Invalidentoilet
Voor mensen die slecht ter been zijn is het invalidentoilet wel een stuk lopen of schuifelen, voor rolstoelrijders is de afstand geen probleem. De pijl achter het bordje voor het invalidentoilet wijst naar een verkeerde deur, dit is verwarrend (zie eerste toiletfoto). Het invalidentoilet is keurig, ruim en ook geschikt voor rolstoelrijders met een elektrische rolstoel. De elektrische rolstoel van Jasper is vrij smal en kan zelfs naast de toiletpot staan. De deur kan niet veel verder open dan 90 graden en kan makkelijk dicht worden getrokken door de horizontale stang, bevestigd aan de binnenkant van de deur. Voor rolstoelrijders is de roldoek voor het afdrogen van de handen niet geschikt en verkeerd geplaatst. Nu moet er eerst met natte handen de rolstoel worden bediend om naar achteren te rijden. Papieren afdroogdoekjes aan de linkerkant van de spiegel zou beter zijn. De alarmlijn hangt laag (er zou ook ergens hoger een alarmtouwtje moeten hangen). De alarmlijn deed het niet overal, dit zou worden opgelost.
Garderobe
De trap naar de garderobe is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, de garderobe is onbereikbaar voor rolstoelrijders. Personeel is behulpzaam, maar de meeste mensen willen niet vragen of iemand hun jas wil ophangen. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren, vooral bij drukte.
Bezoekers in de Forbozaal waren niet blij met de plekken. "Het is niet leuk om zo te moeten zitten."
Jasper van Vliet (testteam) en Kim Muller testten de mogelijkheden waar rolstoelrijders kunnen plaatsnemen. Vanwege een trap is alleen de eerste rij toegankelijk voor rolstoelrijders.
Rolstoelrijders Jasper van Vliet en Joke Andree zitten naast elkaar voor de stoelen van de eerste rij in de Forbozaal. Dat is veel minder vervelend.
30-03-'17
Uitvoering VN-verdrag: plan van aanpak is nu klaar
Ook voor de gemeente Zaanstad zijn duidelijke doelen en deadlines gesteld
Tijdens het ZaanBeraad van 23 maart was volgens wethouder Jeroen Olthof het wachten op landelijke richtlijnen, voordat de regelgeving (die van kracht is per afgelopen januari) kan worden toegepast in Zaanstad. Nu is het zo ver! Het landelijk Plan van aanpak voor de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking is klaar. Lees hier het plan >>
Slag
Nu het plan er is, kan er concreet aan de slag worden gegaan met het toegankelijker maken van Nederland. Het plan biedt voldoende handvaten om aan de slag te gaan. Het plan geeft een praktische uitwerking van het Besluit toegankelijkheid dat in december 2016 door de Tweede Kamer is aangeboden. Het plan is door het ministerie van VWS geschreven in samenwerking met de Alliantie voor Implementatie van het VN-verdrag, VNO en VNG.
Uitrollen
In het Plan staat beschreven hoe de Rijksoverheid, de departementen, gemeenten en bedrijfsleven concreet aan de slag gaan met de implementatie van het VN-verdrag. De uitvoering gaat stapsgewijs met duidelijke doelen en deadlines en altijd in samenspraak met mensen met een beperking.
Rolstoelrijders
Zoals het VN-verdrag aangeeft worden de mensen voor wie het verdrag bedoeld is vanaf het begin betrokken bij het maken van de plannen per bedrijfstak, beleidsterrein of lokale inclusie-agenda.
Uitvoering
Van passend onderwijs tot arbeidsparticipatie, van wonen tot toegankelijke openbare ruimte, van bouwregelgeving tot inkomensbeleid, van toegang tot goederen en diensten tot lokale inclusie-agenda’s: op al deze – en meer - terreinen worden concrete plannen uitgewerkt en uitgevoerd.
Staatssecretaris Van Rijn heeft deze week het plan naar de Tweede Kamer gestuurd (over het Plan van aanpak wordt niet gestemd). Het ministerie van VWS treedt op als coördinerend ministerie. Over de voortgang van de uitvoering zal de minister van VWS jaarlijks verantwoording afleggen aan Eerste en Tweede Kamer.
Toegankelijkheid en inclusie voor iedereen
Rolstoelrijders Zaandam roept raadsleden op actie te ondernemen
Waarom houdt de gemeente Zaanstad zich niet aan de nieuwe regelgeving? Dat was een vraag van Rolstoelrijders Zaandam donderdagavond 23 maart in Zaanstad Beraad. Het informele rondetafelgesprek gaf raadsleden en ambtenaren inzicht in de problematiek van rolstoelrijders in Zaandam. De toegankelijkheid laat nog veel te wensen over. Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam noemde rolstoelrijders 'tweederangs burgers waar vaak geen rekening mee wordt gehouden'. Ze riep de raadsleden op meer actie te ondernemen: toegankelijkheid en inclusie voor iedereen.
Verbazing
Rolstoelrijders Jasper van Vliet, Ron Koppies, Joke Andree en Annemieke Goudsmit spraken donderdagavond 23 maart met zo'n twintig raadsleden en ambtenaren. De resultaten van de rolstoelvriendelijkheidstesten van Rolstoelrijders Zaandam geven duidelijke signalen af. Er is nog weinig nagedacht over rolstoelvriendelijkheid. Enkele resultaten van de testen wekten bij raadsleden verbazing op. Vooral het ontbreken van een 'kiss and ride' (afzetmogelijkheid) bij het nieuwe ziekenhuis werd vreemd gevonden. Dat een vergunning hiervoor door de gemeente zou zijn geweigerd werd betwijfeld. Dit wordt nagetrokken. Annemieke Goudsmit stelde de raadsleden voor een gesprek te organiseren tussen de betrokken ambtenaren en de heer Van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van het nieuwe ziekenhuis. Wouter van der Kam gaf al eerder aan een gesprek met de gemeente op prijs te stellen. Ook veel opgetrokken wenkbrauwen bij de huidige bouweisen voor een invalidentoilet. Deze eisen zijn achterhaald maar zijn wel toegepast voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum. Een ander lastig onderwerp betrof de mogelijkheden om nu alsnog de binnenstad rolstoelvriendelijk te maken. Winkeliers willen wel, maar volgens deze ondernemers maakt de gemeente het hun onmogelijk. Raadsleden willen hier meer van weten.
Nieuwbouw
Op de kritische opmerking van Annemieke Goudsmit dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en zich niet moet verschuilen achter achterhaalde bouwvoorschriften, klonken deels instemmende geluiden. Maar er werd ook gewezen naar de overheid. “Die moet eerst alles op orde hebben, wij controleren volgens de huidige bouwvoorschriften en meer kunnen we niet afdwingen”. Rolstoelrijders Zaandam wil dat de gemeente toch bij het afgeven van vergunningen wijst op mogelijke problemen met toegankelijkheid, ook al zijn de bouwplannen volgens de huidige regels in orde. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk dan bij de bouwer. Nieuwbouw in Zaandam is nu niet altijd rolstoelvriendelijk (binnenstad, gemeentehuis, ziekenhuis, bioscoop, etc.). “Het scheelt enorm veel kosten en frustratie wanneer al voorafgaande aan de bouw rekening wordt gehouden met toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Uiteindelijk moet het toch worden aangepast.” Informeren is volgens Goudsmit wel degelijk een verantwoordelijkheid van de gemeente bij het afgeven van vergunningen. Vooral nu bekend is dat bepaalde bouwvoorschriften (bijvoorbeeld die voor een invalidentoilet) niet meer voldoen en waarschijnlijk binnenkort worden aangepast. Op 4 april komt tijdens de procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer de aanvraag 'aanpassing bouweisen voor een invalidentoilet' aan de orde. Rolstoelrijders Zaandam heeft deze aanvraag zelf ingediend.
Regelgeving
Per afgelopen januari moeten openbare gelegenheden, openbaar vervoer maar ook de horeca en het bedrijfsleven aangepast worden voor zelfstandig gebruik en toegang van o.a. rolstoelrijders. “Waarom houdt de gemeente zich niet aan deze nieuwe regelgeving?” Annemieke dacht met deze vraag 'de boel los te gooien'. Maar er blijkt onduidelijkheid over de tijdlijn van implementatie te zijn. Volgens wethouder Jeroen Olthof is het nu nog wachten op landelijke richtlijnen. Olthof: “Er is in Zaanstad al wel veel in gang gezet en er is een plan van aanpak, we zijn er mee bezig.”
De raad ziet erop toe dat de uitvoering van beleid goed gebeurt.
De gemeenteraad controleert dan ook het college van burgemeester en wethouders en komt op voor de belangen van de inwoners van Zaanstad.
Beweging
De Raad is geïnteresseerd in de problematiek waarmee rolstoelrijders in Zaandam te maken hebben, mede dankzij 'Actie Rolstoelzitten'. Binnen een uur riepen meer dan 20 mensen de gemeente Zaandam rolstoelvriendelijker te maken. Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener.
Onderzoeken
Naar aanleiding van de vragen en onduidelijkheden die 23 maart naar voren kwamen, zoeken de raadsleden en ambtenaren nu een aantal zaken uit.
- Komt er een apart meldpunt voor burgers met toegankelijkheidsproblemen?
- Heeft de gemeente inderdaad de 'kiss and drive' van het nieuwe ziekenhuis geweigerd?
- Geeft afdeling vergunningen voortaan ook toegankelijkheidsadvies bij nieuwbouw?
- Hoe wordt voorkomen dat nieuwe nieuwbouw (weer) niet rolstoelvriendelijk is? Wat is de procedure?
- Ondernemers in de binnenstad willen wel rolstoelvriendelijk zijn maar mogen niet, is het de gemeente die hier een oplossing moet aandragen?
Over een paar maanden spreekt Rolstoelrijders Zaandam opnieuw met de raadsleden en ambtenaren over deze en andere toegankelijkheidsproblemen.
Noordhollands Dagblad 24 maart 2017
Dominic Schijven van het NHD was ook bij de bespreking aanwezig en schreef onderstaand artikel.
22-03-'17
Zaans Medisch Centrum erkent alle punten testrapport
Rolstoelrijders Zaandam dendert door
Het Zaans Medisch Centrum gaat met alle punten van het testrapport van Rolstoelrijders Zaandam aan de slag, zei de heer Van der Kam (voorzitter Raad van Bestuur) gisteren tijdens een bespreking met initiatiefnemer Annemieke Goudsmit. Extra kosten en frustratie. Was dat te voorkomen? Morgenavond vraagt Rolstoelrijders Zaandam raadsleden van de gemeente Zaanstad of aanpassing van de procedure voor vergunningverlening mogelijk is, om komende nieuwbouwprojecten in Zaandam wel rolstoelvriendelijk op te kunnen leveren.
ZMC
Afgelopen 3 maart testte het testteam van Rolstoelrijders Zaandam het nieuwe ziekenhuis op rolstoelvriendelijkheid. Een aantal verbeterpunten werden gevonden. Het Zaans Medisch Centrum onderschrijft alle verbeterpunten in het testrapport. Vóór 1 april dit jaar geeft het ZMC duidelijkheid wanneer deze punten worden aangepakt, indien mogelijk.
Afzetten
Op de oorspronkelijke tekening van het ziekenhuis was een 'kiss and ride' (afzetten voor de deur) aan de voorkant van het ziekenhuis ingetekend. Hier heeft de gemeente echter geen toestemming voor gegeven. Voor ouderen, rolstoelrijders en mensen die slecht ter been zijn is de huidige situatie niet toereikend. Rolstoelrijders Zaandam spreekt morgenavond om 19.30 uur in Zaanstad Beraad met raadsleden, wethouder(s) en ambtenaren. Onder andere het belang van een 'kiss and ride' zal worden toegelicht.
Invalidentoiletten
De invalidentoiletten in het ziekenhuis worden ook naar aanleiding van het testrapport aangepast. Minimaal een schuifdeur en een afdoende draaicirkel voor een elektrische rolstoel, heeft Rolstoelrijders Zaandam aangegeven. De invalidentoiletten voldoen wel aan de huidige bouwvoorschriften, maar deze bouwvoorwaarden zijn niet meer van deze tijd. Rolstoelrijders Zaandam diende daarom afgelopen 10 maart een verzoek tot aanpassing in bij de commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer. Dit verzoek komt tijdens de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst aan de orde (dinsdag 4 april). Goudsmit: "Het klinkt zo logisch; mensen die door een dwarslaesie, amputatie of door een ziekte rolstoelafhankelijk zijn maar wel gewoon zelfstandig leven, moeten ook wel eens naar het toilet. Invalidentoiletten zijn aangepast voor rolstoelrijders, zou je denken. Maar veel van deze toiletten hebben een gewone deur (sommige zelfs met dranger!) en een veel te kleine ruimte. Rolstoelrijders zijn dan afhankelijk van hulp om een deur te sluiten of steunbeugels naar beneden te trekken. Dat zelfstandige rolstoelrijders het vervelend vinden hierbij hulp te moeten vragen, daar denkt niet iedereen bij na. Openbare gelegenheden, openbaar vervoer, horeca en het bedrijfsleven zijn ook verplicht aan te passen voor zelfstandig gebruik en toegang van o.a. rolstoelrijders. Dat veel nog niet is aangepast is begrijpelijk, daarvoor is tijd en geld nodig. Maar voor nieuwbouw is er geen excuus."
Raad
Rolstoelrijders Zaandam spreekt morgenavond om 19.30 uur in het gemeentehuis met de Raad (rondetafelgesprek). De Raad is zeer geïnteresseerd in de problematiek waarmee rolstoelrijders in Zaandam te maken hebben. Dit mede dankzij 'Actie Rolstoelzitten', waarbij binnen een uur meer dan 20 mensen de gemeente opriepen Zaandam rolstoelvriendelijker te maken. Deze willekeurige personen uit het winkelend publiek zaten even in onze rolstoel en bekeken de binnenstad van Zaandam door de ogen van een rolstoelrijder (zie 'Actie Rolstoelzitten' bleek eyeopener).
Onderwerpen
Na een korte presentatie van Rolstoelrijders Zaandam en de resultaten van de rolstoelvriendelijkheidstesten (in de binnenstad, in en om het nieuwe ziekenhuis en de testen van de buslijnen van Connexion), komen morgenavond de volgende onderwerpen aan de orde:
- Bespreken van tegengestelde belangen: de binnenstad is mooi maar rolstoelonvriendelijk, het ziekenhuisplein is mooi maar nu onpraktisch. Wie zijn binnen de gemeente verantwoordelijk? Is er te praten over een oplossing?
- Nieuwbouw in Zaandam is niet niet altijd rolstoelvriendelijk (binnenstad, gemeentehuis, ziekenhuis, bioscoop, etc.). Hoe zorgen we er voor dat nieuwe nieuwbouw wel rolstoelvriendelijk is? Het scheelt kosten en frustratie wanneer al voorafgaande aan de bouw rekening wordt gehouden met o.a. rolstoelrijders. Is het aanpassen van de procedure voor planontwikkeling en vergunningverlening wenselijk en mogelijk? Waarom houdt de gemeente zich niet aan bestaande regelgeving?
- Hoe kan Rolstoelrijders Zaandam de gemeente het beste helpen Zaandam rolstoelvriendelijk te maken?
Voor een 'kiss and ride' (afzetten voor de deur) heeft de gemeente geen toestemming gegeven. Voor ouderen, rolstoelrijders en mensen die slecht ter been zijn is de huidige situatie niet acceptabel. De afstand naar de ingang is groot, het plein loopt een beetje op. Vanaf de bushalte/taxibusje is het oversteken van een fietspad voor ouderen en invaliden een gevaarlijke hindernis.
Foto: Hoe krijg je de toiletdeur zo zelf dicht?
Waar moet een invalidentoilet minimaal aan voldoen?
Een invalidentoilet moet sowieso een elektrische deur of een schuifdeur hebben. Anders kan iemand in een rolstoel de deur niet achter zich dicht krijgen. Daarnaast is van belang dat de afmetingen van de deur en toiletruimte zijn aangepast aan de grote elektrische rolstoelen die nu veel gebruikt worden. Ook moet er een grotere ruimte worden gereserveerd tussen de toiletpot en de zijmuren. Gebruikers willen de steunbeugels zelf naar beneden kunnen zetten, indien nodig. Daarnaast zijn er nog kleine hinderlijke verrassingen die rolstoelgebruikers vaak ondervinden in een invalidentoilet. De spiegel te hoog, zeep niet binnen bereik, papier dat te hoog hangt, afvalbakjes die je met je voet moet openen, toiletpapier buiten bereik als de steunbeugels naar beneden staan en steunbeugels die heel lastig vanuit een rolstoel naar beneden te halen zijn (eerst omhoogtillen).
19-03-'17
Workshop 'Hoe communiceer ik met iemand in een rolstoel?'
Workshop 'Hoe communiceer ik met iemand in een rolstoel' is ook voor het bedrijfsleven aan te bevelen. Communiceren met een rolstoelrijder gaat vaak onhandig, sommige mensen slaan de plank zelfs volledig mis. Ook personeel dat beter zou moeten weten. Terwijl er geen sprake is van onwil. Wat moet je nu wel en niet zeggen tegen iemand in een rolstoel?
Gevecht
Het kan iedereen overkomen; een ongeluk en opeens zit je in een rolstoel! En de buitenwereld reageert dan alsof je ook je verstand bent verloren. Niet alleen moet je vechten om je leven weer (anders) in te richten, ook moet je vechten tegen de vooroordelen van de buitenwereld.
Normaal
Het klinkt zo logisch; mensen die door een dwarslaesie, amputatie of door een ziekte rolstoelafhankelijk zijn maar wel gewoon zelfstandig leven, willen 'normaal' behandeld worden. Als zelfstandige, volwaardige medemensen. Het zijn mensen zoals je die overal tegen komt. Slimme mensen, vervelende mensen, aardige mensen, zeurpieten, vrolijke mensen...
Maar ook door hersenbeschadiging, ziekte of ouderdom kunnen mensen in een rolstoel belanden. Deze mensen zijn wel afhankelijk van begeleiding en kunnen zelf niet spreken. Dat dit niet geldt voor alle rolstoelrijders moge duidelijk zijn! De leerzame en soms confronterende workshop rekent af met vooroordelen, onbegrip en frustratie.
Workshop
Maximaal 10 personen per workshop, 2 uren in Zaandam
Deze workshop van Arkcommunicatie bestaat uit:
- Zelf stukje rolstoelrijden
- Uitleg: instinct, gevoel en gedrag
- Rollenspel relevante (werk)situaties
- Discussie: respect, onbegrip, compassie en medelijden
Informatie over de workshop is aan te vragen bij Rolstoelrijders Zaandam.
DwarslaesieOrgN
Goedbedoeld maar ongewenst - 3 voorbeelden
- Ongevraagd aan de rolstoel duwen of trekken om te helpen
(Altijd eerst vragen of je kan helpen)
- Op gelijke ooghoogte hurken om te spreken
(Zoek een zitplek om iets te bespreken, een vraag stellen kan staande)
- Harder praten en duidelijk articuleren
(Vaak onnodig en irritant)
14-03-'17
Nieuwe eisen invalidetoiletten noodzakelijk
Rolstoelrijders Zaandam verzocht de Tweede Kamer de verouderde bouwvoorwaarden voor een invalidetoilet aan te passen. Dit verzoek komt de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst aan de orde (dinsdag 4 april).
Zelfstandig
Het klinkt zo logisch; mensen die door een dwarslaesie, amputatie of door een ziekte rolstoelafhankelijk zijn maar wel gewoon zelfstandig leven, moeten ook wel eens naar het toilet. Invalidetoiletten zijn aangepast aan de behoeften van deze rolstoelrijders, zou je denken. Maar veel van deze toiletten hebben een gewone deur (sommige zelfs met dranger!) en een veel te kleine ruimte. Rolstoelrijders zijn dan afhankelijk van hulp om een deur te sluiten of steunbeugels naar beneden te trekken. Dat rolstoelrijders het vervelend vinden hierbij hulp te vragen, daarbij denkt niet iedereen na. Daarom helpt de overheid hier een handje. De Nederlandse overheid wil zich per januari 2017 houden aan een verdrag van de Verenigde Naties, waarin onder andere is bepaald dat ook rolstoelrijders overal aan mee moeten kunnen doen en zich goed en zelfstandig moeten kunnen verplaatsen. Openbare gelegenheden, openbaar vervoer maar ook de horeca en het bedrijfsleven zijn verplicht zelfstandig gebruik en toegang mogelijk te maken voor o.a. rolstoelrijders.
Nieuwbouw
Dat veel invalidetoiletten nu nog niet zijn aangepast is begrijpelijk, daarvoor is tijd en geld nodig. Maar hoe zit het met nieuwbouw? De gemeente controleert bij nieuwbouw of er wordt voldaan aan de eisen die in het bouwbesluit zijn gesteld. Maar de huidige eisen voor een invalidetoilet zijn verouderd, waardoor en nu nog steeds invalidetoiletten worden gebouwd die dan wel voldoen aan de voorschriften, maar niet voldoen aan de huidige eisen. Dit is een probleem en het wordt een grote kostenpost om de toiletten alsnog aan te passen. Om dit te voorkomen zijn nieuwe eisen voor het bouwbesluit voor invalidetoiletten noodzakelijk.
Besluit
Rolstoelrijders Zaandam diende afgelopen vrijdag een verzoek tot aanpassing in bij de commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer. Dit verzoek komt de eerstvolgende procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst aan de orde (dinsdag 4 april). Per post ontvangt Rolstoelrijders Zaandam daarna het besluit van de commissie.
Foto: Hoe krijg je de toiletdeur zo zelf dicht?
Waar moet een invalidetoilet minimaal aan voldoen?
Een invalidetoilet moet sowieso een elektrische deur of een schuifdeur hebben. Anders kan iemand in een rolstoel de deur niet achter zich dicht krijgen. Daarnaast is van belang dat de afmetingen van de deur en toiletruimte zijn aangepast aan de grote elektrische rolstoelen die nu veel gebruikt worden. Ook moet er een grotere ruimte worden gereserveerd tussen de toiletpot en de zijmuren. Gebruikers willen de steunbeugels zelf naar beneden kunnen zetten, indien nodig.
Kleinigheden
Daarnaast zijn er nog kleinigheden die rolstoelgebruikers vaak ondervinden in een invalidetoilet. De spiegel te hoog, zeep niet binnen bereik, papier dat te hoog hangt, afvalbakjes die je met je voet moet openen, toiletpapier buiten bereik als de steunbeugels naar beneden staan en steunbeugels die heel lastig vanuit een rolstoel naar beneden te halen zijn (eerst omhoogtillen).
09-03-'17
Raad nodigt Rolstoelrijders Zaandam uit
Drie rolstoelrijders informeren de Raad op 23 maart in het gemeentehuis van Zaandam over de beweegredenen, acties en bevindingen van Rolstoelrijders Zaandam.
Informeel
Rolstoelrijders Zaandam is uitgenodigd voor een informeel gesprek met de Raad op 23 maart tussen 19.00 en 20.00 uur. Het gesprek duurt 30 minuten, misschien 45 minuten. Het initiatief Rolstoelrijders Zaandam wordt daar belicht. Hoe en waarom is Rolstoelrijders Zaandam in het leven geroepen? Wie zijn er bij betrokken? Waar 'lopen' rolstoelrijders tegenaan in Zaandam? Wat zijn de resultaten van acties en testen? Hoe kan dit initiatief helpen Zaandam rolstoelvriendelijker te maken en kosten te besparen?
Beweging
De Raad is zeer geïnteresseerd in de problematiek waarmee rolstoelrijders in Zaandam te maken hebben. Mede dankzij Actie 'Rolstoelzitten', waarbij binnen een uur meer dan 20 mensen de gemeente opriepen Zaandam rolstoelvriendelijker te maken. Deze willekeurige personen uit het winkelend publiek zaten even in onze rolstoel en bekeken de binnenstad van Zaandam door de ogen van een rolstoelrijder. Romkje Mathkor (GroenLinks) en Hans Kuyper (ROSA) kwamen zelf ook even langs tijdens Actie 'Rolstoelzitten, zie hun reacties bij Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener.
De gemeenteraad
De Raad bestaat uit 39 raadsleden en 12 fracties. De raadsleden zijn gekozen tijdens de verkiezingen van 19 maart 2014. De gemeenteraad bepaalt hoe de beschikbare gelden verdeeld worden over de diverse beleidsterreinen zoals cultuur en welzijn. Ook ziet de raad erop toe dat de uitvoering van dit beleid goed gebeurt. De gemeenteraad controleert dan ook het college van burgemeester en wethouders. Zo komt de gemeenteraad op voor de belangen van de inwoners van Zaanstad.
NHD Nieuws 13-02-2017
Zaandam nog verre van rolstoelvriendelijk: "Vreselijk dat nog niet alles geregeld is"
ZAANDAM Rolstoelrijders in Zaandam moeten nog vaak halsbrekende toeren uithalen om binnen te komen bij winkels in het centrum. Per 1 januari zijn winkels en openbare gebouwen verplicht rolstoelvriendelijk te zijn, maar het gaat nog vaak mis. "Het is vreselijk om te zien dat nog niet alles geregeld is", zegt Annemiek Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam.
Winkeliers willen volgens haar wel graag behulpzaam zijn door mensen in een rolstoel naar binnen te tillen. Dat vindt Annemiek geen goede zaak, want "we willen graag dingen zelf doen en het gaat ook om onze eigenwaarde".
Bovendien zijn winkeliers en hun personeel vaak niet getraind om met rolstoelgebruikers om te gaan. "Ze kunnen ons laten vallen en sommige mensen willen helemaal niet aangeraakt worden."
Sommige winkels leggen loopplanken neer voor de rolstoelrijders als de drempel te hoog is. "Maar dat mag niet", roept een winkelier. Ze is al vaker teruggefloten door handhaving omdat je niet zomaar van alles mag uitstallen op gemeentegrond. Wethouder Visser-Koopmans vindt het een "rare situatie" en gaat kijken wat er precies aan de hand is.
Annemiek hoopt dat rolstoelrijders door haar actie vaker worden geraadpleegd bij plannen voor de toegankelijkheid van nieuwe gebouwen.
Van het Zaandam Rolstoelvriendelijk Testteam (ZRT) waren deze dag Jasper, Joke en Annemieke mee met RTV-NH.
Ook radioprogramma NH Lunchroom over Rolstoelrijders Zaandam:
Zaterdag 11 februari reden Pascha van Hatten, Jerry Jahn en Eric Weer van de Weekend Ochtend Show (Zaanradio) en Lenie Rademaker (PvdA) met Annemieke Goudsmit per rolstoel vanaf de Burcht richting Gedempte Gracht. De glibberige ontdekkingstocht gaf de gelegenheidsrollers inzicht in de obstakels waar rolstoelrijders mee te maken hebben.
Om 17.00 uur stond Wethouder Leny Vissers-Koopman van Openbare ruimte op de Dam om de rolstoelrijders te verwelkomen en de bevindingen aan te horen. Wethouder Jeroen Olthof (Zorg) was heel even bij de start aanwezig. Songul Mutluer (PvdA) en Rosanne Kolvers (Groen Links) liepen mee met de rolstoelrijders.
Zaterdagochtend 4 februari op Zaanradio, rond 11.15 uur (Weekend Ochtend Show), riep Annemieke Goudsmit rolstoelers op zich te melden om met elkaar te onderzoeken hoe rolstoelvriendelijk Zaandam is.
Pascha, Jerry en Eric van het radioprogramma werden uitgedaagd een keertje in een rolstoel mee te gaan en heel sportief gaan ze de uitdaging aan. Binnenkort gaan ze alledrie in een rolstoel met Annemieke mee de binnenstad van Zaandam in.
Zodra de datum en tijdstip bekend zijn melden we dit.
Het interview is te beluisteren:
OPROEP - Rolstoelrijders gezocht
ZAANDAM - Het Zaandam Rolstoelvriendelijk Testteam (ZRT) gaat onderzoeken waar toegankelijkheidsproblemen in Zaandam precies liggen en stelt verbeteringen voor. Initiatiefnemer Annemieke Goudsmit zoekt rolstoelrijders die willen helpen onderzoeken hoe rolstoelvriendelijk Zaandam is en waar verbeteringen mogelijk zijn.
Testen
Het ZRT gaat onder andere het openbaar vervoer, winkelcentra, de openbare wegen, bioscopen, fitness centra, restaurants, openbare lees verder op Dichtbij.nl >>
Nieuwe regels 2017 dankzij verdrag VN
Afgelopen zomer is er iets veranderd in Nederland. We hebben ons per januari 2017 allemaal te houden aan het verdrag van de Verenigde Naties, waarin onder andere is bepaald dat ook de invalide medemens overal aan mee moet kunnen doen en zich goed en zelfstandig moet kunnen verplaatsen. Het College van Rechten van de Mens ziet toe op de naleving van de gelijkebehandelingswetgeving en kan in individuele gevallen oordelen of iemand gediscrimineerd is op het werk, in het onderwijs of als consument.
Wat betekent dat in de praktijk? uitzending Meldpunt! >>
Mensenrechten van mensen met een beperking >>
“Inclusie is niet alleen meedoen –
het is meedoen én keuzevrijheid hebben”
Campagne Meedoen met een handicap
Ook met een handicap moet werken, sporten, boodschappen doen en een terrasje pakken vanzelfsprekend zijn.
De Nederlandse overheid wil zich per januari 2017 houden aan het al veel eerder getekend verdrag van de Verenigde Naties, waarin onder andere is bepaald dat ook invalide mensen overal aan mee moeten kunnen doen en zich goed en zelfstandig moeten kunnen verplaatsen. Openbare gelegenheden, openbaar vervoer maar ook de horeca en het bedrijfsleven moeten aangepast worden voor zelfstandig gebruik en/of toegang van o.a. rolstoelrijders. Er is begrip, maar er is ook sprake van weerstand en onbegrip. Cafés in monumentale panden kunnen niet makkelijk worden aangepast. Wanneer een buschauffeur moet uitstappen om een rolstoelrijder te helpen met de inrijplank, kost dat tijd. Maar de vanzelfsprekendheid dat iemand in een rolstoel ergens niet heen kan gaan is voorbij. Dit vereist een mentale omschakeling, te realiseren dat mensen in een rolstoel (of met een andere beperking) niet mogen worden gehinderd in hun vrijheid van keuze en beweging. Het College van de Rechten van de Mens ziet toe op de naleving van deze nieuwe wetgeving.
De overheid heeft nu een inhaalslag te maken. Bewustwording van problemen die o.a. rolstoelgebruikers ondervinden op straat, in het openbaar vervoer en in openbare gelegenheden is stap één. Daarmee is afgelopen januari begonnen met de campagne 'Meedoen met een handicap'. Deze campagne is onderdeel van de koepelcampagne ‘Zet een streep door discriminatie', een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Problemen en hindernissen die o.a. rolstoelrijders ervaren worden nu erkend en geregistreerd. Ook Zaandam moet er aan geloven. Het Zaandam Rolstoelvriendelijk Testteam (ZRT) gaat onderzoeken waar de problemen in Zaandam precies liggen. Het ZRT is een particulier initiatief en wil graag samenwerken met rolstoelrijders, gemeente Zaanstad, de media, andere organisaties en landelijke initiatieven om een gedegen rapport op te kunnen stellen.
30-01-'17