top of page

ROLSTOELRIJDERS IN ACTIE

  • Facebook Social Icon

VERSLAG ACTIES

​

12-04-'17   Forbozaal in Zaantheater niet rolstoelvriendelijk >>

Rolstoelrijders zitten vóór hun betaalde stoel in de Forbozaal. Daardoor zitten ze schuin voor hun partner of vriend(in). Niet prettig, geen inclusie.

​

14-03-'17  Zijn buslijnen in Zaandam rolstoelvriendelijk? >>
Buslijn 69 (Schipbeek naar Gedempte Gracht en terug) vandaag getest, een aantal andere lijnen worden in de loop van deze week getest.

 

06-03-'17   Hoe rolstoelvriendelijk is het Zaans Medisch Centrum? >>

Vrijdag 3 maart ontving o.a. de heer Van der Kam (voorzitter van de Raad van Bestuur) het testteam van Rolstoelrijders Zaandam in het nieuwe ziekenhuis om te bespreken waar rolstoelrijders 'tegenaan lopen'. 

​

01-03-'17   Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener >>

Zaandam rolstoelvriendelijk? Het winkelend publiek kreeg de kans het hart van Zaandam vanuit het perspectief van een rolstoelrijder te bekijken en zelf te oordelen. Binnen een uur riepen 24 mensen in een rolstoel de gemeente op de rolstoelvriendelijkheid van Zaandam te verbeteren.

​

11-02-'17  WeekendOchtendShow per rolstoel door Zaandam >>

Radiomannen en Lenie Rademaker reden in een rolstoel mee het centrum in. Songul Mutluer en Rosanne Kolvers liepen mee. Wethouder Leny Vissers-Koopman ontving het gezelschap om de bevindingen aan te horen. Wethouder Jeroen Olthof (Zorg) was kort bij de start aanwezig.

EERSTVOLGENDE ACTIE

​

Hoe rolstoelvriendelijk zijn de bioscopen in Zaandam? 

Rolstoelrijders Zaandam gaat 18 april naar de film.

bus

14-03-'17   

Rolstoelrijders Zaandam de bus in
 

Deze week test het testteam van Rolstoelrijders Zaandam buslijnen in Zaandam op rolstoelvriendelijkheid. Onno Oosterhof (rayonmanager Connexxion) en Annemieke Goudsmit testten lijn 69. 

​

Heen
Bij Schipbeek stopte bus 69. Het lukte de chauffeur in eerste instantie niet de elektrische uitschuifplaat uit te schuiven. Maar toch vrij snel gleed de plaat tot op de stoep en kon de rolstoelrijder de bus binnen rijden. Onno Oosterhof: "Het komt zelden voor dat iemand in een rolstoel de bus in wil, het is voor de chauffeur dan ook even kijken." De bushalte Schipbeek is verhoogd, de plaat lag bijna horizontaal; een vriendelijk entree. Volgens Onno is de buschauffeur verplicht de rolstoelrijder te wijzen op de gordels in de ruimte voor kinderwagens en rolstoelrijders. 

​

Terug

De terugreis ging al even voorspoedig. Als de bus bij de halte stopt kan de rolstoelrijder de invalideknop naast de middendeur indrukken. Dan weet de buschauffeur dat hij de plank uit moet schuiven. Annemieke: "Ik kwam niet zo makkelijk de bus in, maar dat ligt aan mijzelf en niet aan Connexxion. Buitenshuis ben ik gewoon nog wat onwennig, onhandig en onzeker in mijn rolstoel. Maar het heeft zoveel voordelen om per rolstoel op pad te gaan. Veel prettiger dan met een scootmobiel! Van nu af aan ga ik vaker met de rolstoel naar de stad. Dan zal ik vanzelf ook handiger worden."

​

Conclusie

Lijn 69 is rolstoelvriendelijk. Connexxion is bewust bezig met het faciliteren van alle groepen in de samenleving, inclusief rolstoelrijders.

test ZMC

03-03-'17   

Rolstoelrijders Zaandam testte Zaans Medisch Centrum (ZMC) op rolstoelvriendelijkheid
 

Het testteam van Rolstoelrijders Zaandam onderzocht het nieuwe Zaanse ziekenhuis vrijdag 3 maart op rolstoelvriendelijkheid. Het team werd hartelijk ontvangen door de heer Van der Kam (Raad van Bestuur), Jolande van de Walle (adviseur Public Affairs) en Hannelore Schouten (Programmamanager Nieuwbouw).

​

Test
Na ontvangst van het testteam ging het gezelschap op ontdekkingstocht in en om het ziekenhuis. Is het nieuwe ziekenhuis rolstoelvriendelijk? Hannelore Schouten reed voor deze gelegenheid ook in een rolstoel mee met de vier rolstoelrijders van het testteam (Ron, Jasper, Inez en Annemieke). Een aantal verbeterpunten sprongen duidelijk naar voren. Een groot deel van deze punten waren ook al door het ziekenhuis zelf gesignaleerd en worden aangepast. 

Verbeterpunten
De testresultaten van Rolstoelrijders Zaandam zijn nog niet naar buiten gebracht. Een aantal verbeterpunten zijn al wel genoemd in de media, zoals de invalidetoiletten, de lastige afstand die mensen moeten lopen, schuifelen of rollen om bij de ingang te komen en het onveilige fietspad vanaf de bushalte/taxi-afzetplaats. 

 

Toezeggingen
Het ZMC heeft nu een datum geprikt om met initiatiefnemer Annemieke Goudsmit de bevindingen van het testteam verder te bespreken. Annemieke verwacht concrete toezeggingen. Onder andere over de invalidetoiletten.

​

Verbetering

Het ZMC is blij met deze input en zegt de aanwijzingen en adviezen van Rolstoelrijders Zaandam mee te nemen ter verbetering van de toegankelijkheid en rolstoelvriendelijkheid van het ziekenhuis. 

Persbericht Noordhollands Dagblad

1 maart

01-03-'17  

Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener

Zaandam moet rolstoelvriendelijker!

 

Zaandam rolstoelvriendelijk? Het winkelend publiek kreeg de kans het hart van Zaandam vanuit het perspectief van een rolstoelrijder te bekijken en zelf te oordelen. Binnen het uur riepen meer dan twintig mensen in onze (of hun eigen) rolstoel de gemeente op de rolstoelvriendelijkheid van Zaandam te verbeteren. 

​

Bekijk de reacties van deze mensen

​

​

Bewustwording

Actie 'Rolstoelzitten' wil mensen bewust maken van de hindernissen die zelfstandige rolstoelrijders in Zaandam tegenkomen. Annemieke Goudsmit: “Mensen die kunnen lopen denken niet altijd aan deze toch vrij grote groep zelfstandige rolstoelrijders die door een ongeluk, amputatie of ziekte in een rolstoel terecht is gekomen. Deze mensen willen gewoon zelfstandig doorgaan met hun leven. Zonder iemand die duwt of helpt.

 

Zonder hulp
Er is wel steeds meer begrip, maar nog niet genoeg. We helpen deze mensen toch gewoon, wordt vaak gezegd. Dat is heel aardig, maar zelfstandige rolstoelrijders willen niet afhankelijk zijn van deze hulp. Ook gaat het helpen wel eens mis. Afhankelijkheid en onveiligheid doen afbreuk aan je gevoel van eigenwaarde. Bovendien zijn winkels en openbare gebouwen verplicht rolstoeltoegankelijk te zijn, zodat rolstoelrijders zonder hulp naar binnen moeten kunnen komen.” Actie 'Rolstoelzitten' is bedoeld als eyeopener, om mensen te laten nadenken over het belang van zelfstandigheid en zelfredzaamheid. Annemieke: “Niet langer de ogen hiervoor sluiten! Geopende ogen of op z'n minst knipogen, als er wat wordt losgemaakt dan hebben we wat bereikt!” 

​

Persbericht >>

​

Raadsleden Romkje Mathkor (GroenLinks) en Hans Kuyper (ROSA), sympathiseerden met deze actie en gaan hier verder mee aan de slag.

11feb

11-02-'17  

WeekendOchtendShow per rolstoel door Zaandam

Ook politiek Zaandam liep mee

 

Zaterdag 11 februari reden Pascha van Hatten, Jerry Jahn en Eric Weer van de Weekend Ochtend Show (Zaanradio) en Lenie Rademaker (PvdA) met Annemieke Goudsmit per rolstoel vanaf de Burcht richting Gedempte Gracht. Songul Mutluer (PvdA) en Rosanne Kolvers (Groen Links) liepen mee. Wethouder Leny Vissers-Koopman van Openbare ruimte kreeg de bevindingen na de tocht te horen. Wethouder Jeroen Olthof (Zorg) was kort bij de start aanwezig.

 

Ontdekkingstocht
De ontdekkingstocht gaf de gelegenheidsrollers en aanwezigen inzicht in de obstakels waar rolstoelrijders mee te maken hebben. Om 17.00 uur stond Wethouder Leny Vissers-Koopman van Openbare ruimte op de Dam om de rolstoelrijders te verwelkomen en de bevindingen aan te horen. Nu de standpunten van relevante wethouders en fractieleden iets duidelijker zijn geworden is deze dag een goede start van het initiatief bij te dragen aan een rolstoelvriendelijker Zaandam.

 

Observaties en vragen

- Een aantal winkels heeft hoge drempels of een veel te steile helling zonder mogelijkheid ergens vast te pakken. Een winkel heeft zelfs de ingang geblokkeerd (zie foto).

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

- De bestrating van de Gedempte Gracht loopt iets af, dit is voor rolstoelrijders heel vermoeiend, de rolstoel rijdt automatisch richting het water en moet steeds worden gecorrigeerd. Is deze afhelling nodig voor afwatering? In andere landen lossen ze dat op een andere manier op, wordt wel gezegd. Is dat zo? En zo ja, is dit dan misschien ook op termijn een oplossing voor Zaandam,

​

- De mensen op straat zijn hulpvriendelijk, maar is het 'waardig' om rolstoelrijders op die vriendelijkheid te moeten laten rekenen? Volgens het VN-verdrag heeft de gemeente de plicht rolstoelrijders overal zelfstandig toegang te geven. Er is onduidelijkheid over deze regelgeving. Zijn deze regels van het VN-verdrag per januari jl. van kracht of niet? Volgens het College van de Rechten van de Mens wel (Klik hier >>). Wie is binnen de gemeente Zaanstad dan verantwoordelijk voor het uitrollen, de uitvoering en handhaving? In ieder geval Openbare Ruimte en Zorg, maar welke andere portefeuilles? Hoe gaat de gemeente Zaanstad hiermee om en is er al een plan van aanpak? 

​

- Niet altijd is het mogelijk panden aan te passen, maar hoe zit het met de gebouwen die nu worden ontworpen en gebouwd (zoals het Cultuurcluster)? Is het perspectief van rolstoelrijders in dit stadium nog wenselijk? Uiteindelijk is bij de bouw van het nieuwe gemeentehuis ook over zaken heen gekeken. Het nieuwe stadhuis en de nieuwe bestrating van de Gedempte Gracht zijn niet rolstoelvriendelijk.

​

- Het landelijk spotje waarin het Zaanse café Swart welwillend toezegt mee te werken ("niet te doen, dat gaan we aanpassen") is blijkbaar niet goed gecast. Café Swart kan/wil niets aanpassen, werd ons verteld door de manager toen wij in de rolstoelen voor de deur stonden. Het spotje is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Is het zinvol ook aansluiting te zoeken met het BZK om een eerlijker beeld te laten geven van de mogelijkheden panden rolstoelvriendelijk te (kunnen) maken?

​

Conclusie

De bevindingen en vragen die uit deze actie zijn voortgekomen zijn een goede start om verder onderzoek te kunnen verrichten en de juiste personen aan te laten sluiten. Het zal niet mogelijk zijn Zaandam binnen enkele jaren rolstoelvriendelijk te maken. Rolstoelvriendelijker kan wel, zelfs op korte termijn. 

Leny Vissers-Koopman

wethouder Openbare Ruimte

Lenie Rademaker -- de Vries

fractielid PvdA

Jeroen Olthof
wethouder Zorg

Rosanne Kolvers

steunfractielid Groen Links

Songül Mutluer

fractievoorzitter PvdA

Lenie Rademaker: 'Iedereen doet mee is mijn uitgangspunt als raadslid van de PvdA in Zaanstad. Het is belangrijk dat mensen met een beperking gewoon net als iedereen mee kunnen doen aan de samenleving. Toen ik het krantenartikel las van Annemieke Goudsmit dacht ik: 'wat gaaf dat Annemieke zich laat horen'. Ik heb contact met haar gezocht zodat zij gebruik kan maken van mijn netwerk als raadslid. Niet haar werk overnemen maar samenwerken waar het kan.'  

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page