top of page

Toegankelijkheid en inclusie voor iedereen

Rolstoelrijders Zaandam roept raadsleden op actie te ondernemen

​

Waarom houdt de gemeente Zaanstad zich niet aan de nieuwe regelgeving? Dat was een vraag van Rolstoelrijders Zaandam donderdagavond 23 maart in Zaanstad Beraad. Het informele rondetafelgesprek gaf raadsleden en ambtenaren inzicht in de problematiek van rolstoelrijders in Zaandam. De toegankelijkheid laat nog veel te wensen over. Annemieke Goudsmit van Rolstoelrijders Zaandam noemde rolstoelrijders 'tweederangs burgers waar vaak geen rekening mee wordt gehouden'. Ze riep de raadsleden op meer actie te ondernemen: toegankelijkheid en inclusie voor iedereen.


Verbazing
Rolstoelrijders Jasper van Vliet, Ron Koppies, Joke Andree en Annemieke Goudsmit spraken donderdagavond 23 maart met zo'n twintig raadsleden en ambtenaren. De resultaten van de rolstoelvriendelijkheidstesten van Rolstoelrijders Zaandam geven duidelijke signalen af. Er is nog weinig nagedacht over rolstoelvriendelijkheid. Enkele resultaten van de testen wekten bij raadsleden verbazing op. Vooral het ontbreken van een 'kiss and ride' (afzetmogelijkheid) bij het nieuwe ziekenhuis werd vreemd gevonden. Dat een vergunning hiervoor door de gemeente zou zijn geweigerd werd betwijfeld. Dit wordt nagetrokken. Annemieke Goudsmit stelde de raadsleden voor een gesprek te organiseren tussen de betrokken ambtenaren en de heer Van der Kam, voorzitter Raad van Bestuur van het nieuwe ziekenhuis. Wouter van der Kam gaf al eerder aan een gesprek met de gemeente op prijs te stellen. Ook veel opgetrokken wenkbrauwen bij de huidige bouweisen voor een invalidentoilet. Deze eisen zijn achterhaald maar zijn wel toegepast voor het nieuwe Zaans Medisch Centrum. Een ander lastig onderwerp betrof de mogelijkheden om nu alsnog de binnenstad rolstoelvriendelijk te maken. Winkeliers willen wel, maar volgens deze ondernemers maakt de gemeente het hun onmogelijk. Raadsleden willen hier meer van weten.


Nieuwbouw
Op de kritische opmerking van Annemieke Goudsmit dat de gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen en zich niet moet verschuilen achter achterhaalde bouwvoorschriften, klonken deels instemmende geluiden. Maar er werd ook gewezen naar de overheid. “Die moet eerst alles op orde hebben, wij controleren volgens de huidige bouwvoorschriften en meer kunnen we niet afdwingen”. Rolstoelrijders Zaandam wil dat de gemeente toch bij het afgeven van vergunningen wijst op mogelijke problemen met toegankelijkheid, ook al zijn de bouwplannen volgens de huidige regels in orde. De verantwoordelijkheid ligt uiteindelijk dan bij de bouwer. Nieuwbouw in Zaandam is nu niet altijd rolstoelvriendelijk (binnenstad, gemeentehuis, ziekenhuis, bioscoop, etc.). “Het scheelt enorm veel kosten en frustratie wanneer al voorafgaande aan de bouw rekening wordt gehouden met toegankelijkheid voor onder andere rolstoelrijders. Uiteindelijk moet het toch worden aangepast.” Informeren is volgens Goudsmit wel degelijk een verantwoordelijkheid van de gemeente bij het afgeven van vergunningen. Vooral nu bekend is dat bepaalde bouwvoorschriften (bijvoorbeeld die voor een invalidentoilet) niet meer voldoen en waarschijnlijk binnenkort worden aangepast. Op 4 april komt tijdens de procedurevergadering van de commissie Wonen en Rijksdienst van de Tweede Kamer de aanvraag 'aanpassing bouweisen voor een invalidentoilet' aan de orde. Rolstoelrijders Zaandam heeft deze aanvraag zelf ingediend.

Regelgeving
Per afgelopen januari moeten openbare gelegenheden, openbaar vervoer maar ook de horeca en het bedrijfsleven aangepast worden voor zelfstandig gebruik en toegang van o.a. rolstoelrijders. “Waarom houdt de gemeente zich niet aan deze nieuwe regelgeving?” Annemieke dacht met deze vraag 'de boel los te gooien'. Maar er blijkt onduidelijkheid over de tijdlijn van implementatie te zijn. Volgens wethouder Jeroen Olthof is het nu nog wachten op landelijke richtlijnen. Olthof: “Er is in Zaanstad al wel veel in gang gezet en er is een plan van aanpak, we zijn er mee bezig.” 

​

De raad ziet erop toe dat de uitvoering van beleid goed gebeurt.

De gemeenteraad controleert dan ook het college van burgemeester en wethouders en komt op voor de belangen van de inwoners van Zaanstad.

Onderzoeken
Naar aanleiding van de vragen en onduidelijkheden die 23 maart naar voren kwamen, zoeken de raadsleden en ambtenaren nu een aantal zaken uit.
- Komt er een apart meldpunt voor burgers met toegankelijkheidsproblemen?
- Heeft de gemeente inderdaad de 'kiss and drive' van het nieuwe ziekenhuis geweigerd?
- Geeft afdeling vergunningen voortaan ook toegankelijkheidsadvies bij nieuwbouw?
- Hoe wordt voorkomen dat nieuwe nieuwbouw (weer) niet rolstoelvriendelijk is? Wat is de procedure?
- Ondernemers in de binnenstad willen wel rolstoelvriendelijk zijn maar mogen niet, is het de gemeente die hier een oplossing moet aandragen?
Over een paar maanden spreekt Rolstoelrijders Zaandam opnieuw met de raadsleden en ambtenaren over deze en andere toegankelijkheidsproblemen.

Beweging
De Raad is geïnteresseerd in de problematiek waarmee rolstoelrijders in Zaandam te maken hebben, mede dankzij 'Actie Rolstoelzitten'. Binnen een uur riepen meer dan 20 mensen de gemeente Zaandam rolstoelvriendelijker te maken.
Actie 'Rolstoelzitten' bleek eyeopener.

​

Noordhollands Dagblad 24 maart 2017  

Dominic Schijven van het NHD was ook bij de bespreking aanwezig en schreef onderstaand artikel.

LAATSTE NIEUWS

  • Facebook Social Icon

24 maart '17

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page